Musabey
Çavuş ile birlikte Menemen Ovası’nın kuzey düzlüğünde yerleşmiş en eski iki köyden biriolan Musabeyli, 1531 yılı kayıtlarında 14 hane, 1575 yılı kayıtlarında ise 11 hane olarak görülüyor. 1826-1838 yılları Menemen Şeriye Sicili’ndeki masraf listesinde adı görülen Musabeyli’de 1890 yılı Aydın Vilayeti Salnamesi’nde 144 nüfus, 44 hane; 1927/1928 İzmir Vilayeti Salnamesi’nde 282 nüfus, 72 hane kayıtlıdır.
450 yıllık bir geçmişi olan Musabey’in kurulduğu yıllarda, yerleşim alanında bulunan Musabey diye bir çiftlik sahibinin ismi köye verilmiş ve daha sonra da bu isim köyün ismi olmuştur. Köyün kurucuları ile ilişkisi kesin olarak saptanamayan Ekrad (Kürd) YörükanıTaifesinden, Okçu İzzeddinlü aşiretinden Musabeyli (Musabeğlü) adında bir cemaat Urfa, Erzurum, Kars, Çıldır Eyaletleri ile Vize Sancağı’nın Kırkkilise (Kırklareli) Kazası’nda iskanedilmişlerdi.
Menemen’e 7 km mesafede bulunan Musabeyli’nin 1 km kuzeyinde Gediz Nehri akıyor. Doğuda Çavuş, güneyinde ise Kesik ile komşu olan köyün geçim kaynağı çiftçilik, süt sığırcılığı ve koyunculuktur. Geçmişte hayvancılık daha yoğun olarak yapılırken, meraların azalmasından dolayı hayvancılıkta yıllar içinde azalmıştır. Köy sığırcılığı daha çok ahırlarda yapılıyor.
Köyün toplam yüzölçümü 18.000 dekar olup bunun 12.770 dekarı ekilebilir alanlardır. Musabeyli’de çoğunlukla tarla bitkileri yetiştirilmekte, sebze ve meyve bahçeleri azınlıktadır. En çok yetiştirilen ürünler pamuk, hububat, çeltik, bağ, bostan, susam, mısır, domates, ıspanak, baklagiller, karnabahar, lahana ve maruldur. Köyde susam ve mısır ikinci ürün olarak ekiliyor.
Köyün kuzeye bakan tarafında nehir taşkınlarına karşı yapılmış bir set mevcut. Bu set üzerinde şu anda sol sahil Maltepe sulama kanalı bulunuyor. Köyün sulaması daha çok Gediz nehrinden ve kanallardan yapılıyor.
Biri köyün batı, diğeri doğu sınırında bulunan ve adları bilinmeyen iki yatır halen yeni evliler tarafından ziyaret ediliyor. Özellikle batı sınırında bulunan ve günümüzde de köylüler tarafından özenle bakılan yatırın etrafı yeni evliler tarafından tavaf ediliyor. Aynı adetineskiden Güzelhisar’ın girişinde bulunan “Mustafa Dede” yatırında da sürdürüldüğü biliniyor.