Görece
Görece’nin adı ilk kez 1487 yılına ait bir Yaya Defteri’nde geçiyor. Yaya askeri sınıfına dahil çok sayıda kişinin Görece’ye kayıtlı olarak görülmesi ve köyün 16. yüzyıl Tapu – Kadastro Defterleri’nde bulunmaması nedeniyle Görece’nin bir yaya köyü olma ihtimali bulunuyor. Köy, daha sonra yeniden 1826-1838 yılları Menemen Şeriye Sicili’ndeki masraf listesi içinde ve 1890 Aydın Vilayeti Salnamesi’nde görünüyor. Bu salnameye göre köy 44 hane ve 267 nüfusu ile küçük bir köydür. 1927 yılı İzmir Vilayeti Salnamesi’nde ise 70 hanede 264 nüfusu vardır.
Görece köyü 1977/78 yılında Kurtkayatepesi’nin altında daha yüksek bir rakımda bulunan eski yerinden Gediz Nehri’nin kuzey yakasında verimli topraklara sahip düz bir alana taşınmış.
Eski Görece köyüne giden ve yer yer çok iyi korunmuş taş döşeme yolun Osmanlı döneminde yapılmış olduğu anlaşılıyor. Yolun kıyısından geçtiği ve Yeni Mezarlık olarak anılan gömütlük içinde en erken mezar taşları Hicri 1294 ve 1289 yıllarına ait. Ayrıca mezarlık içinde muhtemelen Temnos’daki (Görece Kalesi) Batı Agora’dan getirilmiş antik dönemlere ait 80 civarında sütun tamburu da bulunuyor.
Ünlü Hermagras’ın doğduğu yer olan Temnos, Hasanlar ve Görece köyleri sınırında yer alıyor. Menemen’in Antik Sardene dağının(Dumanlı Dağ) kuzeydoğusuna düşen dağlık bölgede yer alan Temnos’tan Heredot’ta bahsediyor ve kentin klasik dönemde gelişme gösterdiği anlaşılıyor. Kent M.Ö. 3. yüzyılda Pergamon topraklarına katılarak Roma hakimiyetine girmiş ve M.S. 9. yüzyıla kadar iskan edilmeye devam etmiş. Roma Dönemi’nde büyük bir deprem yaşandığı tahmin edilen kalenin bugün yalnızca kalıntıları görülebiliyor.
Eski Görece köyündeki terkedilmiş cami 1965 tarihinde yenilenmiş olduğundan eski cami ile ilgili herhangi bir kitabe veya kayıt günümüze dek ulaşmamış.
Görece adının anlamı ile ilgili köylüler arasında farklı görüşler olmasına karşın, ülkemizin değişik bölgelerinde aynı adı taşıyan birçok köyün bulunması Görece köylerinin bir Yörük/Türkmen cemaati ile ilişkisini akla getiriyor. Nitekim Gürcülü, Gürcüyan, Gürecilü, Güreciyan adlı bir Yörük cemaatine Maraş Eyaleti’nde de rastlanıyor.
Görece de bilinçli sebzecilik yapılmakta ve ilk sebze bu köyden çıkmaktadır. Seracılıkta modern bir çalışma yapılan köyde 65 hane seracılıktan geçimini sağlıyor.