Loading

Bozalan

Dumanlı Dağ’ın doğuya, Yund Dağı’na bakan alçak ve verimli yamaçları üzerinde bulunan Bozalan’ın adına ilk kez 1826-1838 yılları Menemen Şeriye Sicili’nde rastlanıyor. Bu tarihten önce, örneğin 16. yüzyıl Tapu –Kadastro Defterleri’nde veya Avarız Haneleri kayıtlarında Menemen’e bağlı bir Bozalan köyünden bahsedilmiyor. Bu nedenle Bozalan’ın 19. yüzyıl öncesi erken tarihinde sonradan Menemen’e bağlanan Güzelhisar kazasına bağlı olduğu anlaşılıyor. 

1890 yılı Aydın Vilayeti kayıtlarında 44 hane, 269 nüfus, 1927/1928 yılı İzmir Vilayeti kayıtlarında ise 96 hane, 298 nüfus kayıtlı görünen Bozalan’ın 2021 yılı verilerine göre nüfusu 275.

Köyün adına 15. ve 16. yüzyıl kayıtlarında rastlanmamasına karşın, gerek Güzelhisar Vadisi ile Manisa Ovası arasındaki muhtemel bir yol üzerinde stratejik bir konumda bulunması, gerekse çevresindeki toprakların verimli olması nedeniyle, çok yakınındaki Turgutlar’ın aksine, Çukurköy gibi, bölgenin Saruhan Beyliği idaresinde iskan edilen ilk köylerden biriolduğu anlaşılıyor. 

Yüzyılımızın başlarında Temnos Antik Kenti’nden getirilmiş yapı taşlarıyla inşa edilen ve 1996 yılında yenisinin inşası sırasında yıktırılan köy camisinin yapı taşları arasında eski Hellen dilinde yazılı kitabeler bulunuyor. Köyün çevresinde bulunan küçük boyutlu antik dönem eserleri, köyün topraklarının antik dönemde güneydeki Temnos’un(Görece Kalesi) sınırları içinde yer aldığını gösteriyor.  

Köyün civarında bulunan Ercek Dedesi ve Yaren Dede gibi yatırlar da bölgedeki diğer birçok yatır gibi 14. yüzyıl başında bölgenin Türkleşmesine katkıda bulunan zaviye kurucusu dervişlere ait kanıtlar. 

Doğası, kültürü, tarımsal ürünleri ile dikkat çeken Bozalan, Menemen’in simge tarım ürünlerinden olan incirin de merkezi durumunda. Geleneksel olarak her yıl Ağustos ayında düzenlenen İncir Festivali ile İzmir’in her yerinden gelen konukları ağırlayan mahalle, yüksek rakımlı yerleşimi, güzel gelenekleri ve doğası ile kendine hayran bırakıyor.