Kesikköy
Kesikköy veya daha kullanılan bir biçimiyle Keseköy ile ilgili ilk resmi kayıt 1826-1836 yılları Menemen Şeriye Sicili’ndeki masraf listesindedir. 1890 yılı Aydın Vilayeti Salnamesi’nde 44 hane, 151 nüfus ile küçük boyutlu bir köy olarak karşımıza çıkan Kesikköy, 1927/1928 yılı İzmir Vilayeti Salnamesi’nde ise 98 hanede 430 nüfuslu olarak görülüyor. Bu dönemde yakın çevresindeki köyler arasında nüfus artışı ile dikkati çekiyor. Bu nüfus artışının nedeni olarak geçen yüzyılın sonlarında köy halkının da çok iyi hatırladığı Tuzçullu, Uzunhasanlı, Kocamehmetler köylerinden ve Bayındır’dan gelip köye yerleşenleri göstermek mümkün.
Köyün adını aldığı “kesik” tabirinin-kesmek fiilinden gelen anlamları dışında da Osmanlı döneminde ziraat terimleri içinde önemli bir yeri vardı. Havli, harim, bağçe gibi kesük terimi de köy sınırları içinde bulunan ve genellikle köylülerin kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sebze yetiştirdiği küçük tarlalar ve ev önlerindeki bahçelere verilen adlardan biriydi. Bugün de Batı Anatolu’da “kesik” tabiri köy yakınındaki tarlalar için kullanılıyor. Kesin bir kanıt olmamasına karşın köyün adının bu tabirden gelmiş olması ihtimal dahilindedir. Bununla birlikte köyün daha yaygın kullanım gören diğer bir adı da Keseköy’dür. “Kese”nin ise Akçakese adında da görüldüğü gibi, “kilise” adının bozulmuş bir formu olduğu ileri sürülmektedir.
Köy mezarlığında yer alan bazı mezar taşları, köyün kuruluşunun resmi kayıtlara geçtiği tarihten de önceye gittiğini ortaya koymaktadır. Mezarlığın her tarafına dağılmış çok sayıda sütun parçası ve düzgün yapı taşları başka bir yerden taşınmamışsa, burada antik bir iskanın varlığını işaret ediyor. Ayrıca mezarlığın içinde adı bugün köylüler tarafından bilinmeyen bir yatır da vardır.
Köyün bulunduğu alan Gediz’in taşkınlarına her zaman sahne olan Menemen Ovası’ndaki yüksek yerlerden biri ve bu nedenle eski taşkınlardan korunmuş. Ayrıca zaman zaman köyün içinde ve çevresinde Türk dönemi öncesine ait kalıntılar bulunması da çevrede eski iskanların varlığını gösteriyor. Seyrekköy üzerinden gelen ve Foça’ya giden eski İzmir-Foça yolu da (Pazar yolu) köyün hemen kenarından geçiyor.
Kesik’te günümüzde halkın büyük çoğunluğu pamuk-pirinç ekimi üzerine çalışıyor, geri kalan nüfus ise kavun ve buğday ekimi yapıyor. Tarımsal çalışmaların başında pamuk ve çeltik geliyor. Ekilen toprak miktarı 18 bin dekardır. Hayvancılık ise yok denecek kadar azdır.