Günerli
Günerli adı ilk kez 1512 yılında düzenlenmiş bir vakıf beratında görülüyor. Bu köyde malı mülkü olduğu anlaşılan Musaoğlu Hacı Çakır adında bir hayırsever belirlemiş olduğu bir miktar nakit bir para ile bir vakıf oluşturmuş ve özellikle Gökliye Camii’nin masrafları bu vakıftan gelen gelirle karşılanmış.
Ayrıca 1710 tarihli bir vakıf belgesinden Günerli’de Ömer Fakih adını taşıyan bir zaviyenin varlığını öğreniyoruz.
1826 -1838 yılları Menemen Şeriye Sicili’ndeki masraf listesinde yer almasına karşın, 1890 yılı Aydın Vilayeti Salnamesi ve 1927/1928 yılları İzmir Vilayeti Salnamesi’nde adı geçmiyor. Bu durumdan hareketle, 1838 yılından sonra yerleşmenin boşaldığı ve resmen bir köy olarak kabul edilmediği anlaşılıyor. Cumhuriyet’in kuruluşu ile Günerli Balkanlar’dan gelen muhacirler tarafından iskan edilmiş ve köy olarak yeniden tescili ise 1927/1928 yıllarından sonra olmuştur. Bu dönemlerde dahi Günerli Çiftliği olarak adlandırılıyor.
Köyün ilk kurucuları olduklarını tahmin ettiğimiz Günerli, Günerlü veya Günarlı adında Yörükan taifesinden bir cemaat, Osmanlı dönemi belgelerine göre Teke Sancağı’nın Antalya Kazası’nda bulunuyordu. Köyün adının kaynağı ile ilgili bir başka bilgi ise; köyün ilk kuruluşunda bu köyde Günerli lakabıyla bir ailenin yaşadığı ve zamanla bu ailenin isminin köye verildiği yönünde.
Menemen merkeze 12 km mesafede bulunan Günerli, Menemen’in en küçük köylerinden biri. 2021 sayımına göre 155 kişinin yaşadığı Günerli’de halk çiftçilik ve hayvancılıkla geçiniyor. Eski belgelere göre, yıllar önce köyün hane sayısı 80, nüfusu 400 kadar iken, zamanla Günerli’den göçler olmuş ve bugünkü hane sayısına ve nüfusa düşmüştür.
Günerli yakınlarında zamanında bir kilisenin varlığından da bahsedilmekte ve bulunduğu söylenen yer hala kilise mevkii olarak adlandırılmaktadır.