Loading

Hasanlar

İlk kez 1571 yılı belgelerinde İğnedere köyünün mezrası olarak görülen Hasanlar ile ilgili ikinci kayıt 1826-1838 yılları Menemen Şeriye Sicili’ndeki masraf listesi içinde bulunuyor. 1890 yılı Aydın Vilayeti Salnamesi’nde 232 nüfuslu, 55 haneli olan köy, 1927/1928 İzmir Vilayeti Salnamesi’nde ise 222 nüfuslu, 44 haneli olarak kayıtlıdır. 

1971 yılında Gediz Nehri yakınlarına taşınan Hasanlar’ın eski yerleşim yeri İğnedere’nin üzerinde, Dumanlı Dağ’ın güney yamaçlarındaki vadi içinde yer alıyor. 

Eski Hasanlar Camii’nin inşa kitabesi de yeni köyde korunuyor. Üzerinde Hicri 1158 (Miladi 3 Şubat – 23 Ocak 1746) tarihi bulunan bu kitabeye göre söz konusu cami, İğnedere Camii’ni de yaptıran Hacı Ahmet Cezayirli tarafından inşa ettirilmiş.

Bugün biri dışında tüm evleri yıkılmış olan Eski Hasanlar köyü doğuya bakan bir düzlük üzerine kurulmuş olup, çevredeki izlerden anlaşıldığına göre Bizans döneminde de hemen doğusundaki Temnos’a bağlı olan küçük iskanları barındırıyordu. Örneğin, eski köyün çok yakınında Çınkırak Tarlası ve Hamamderesi mevkilerinde Bizans dönemi küçük köy iskanları, Menemen-Turgutlar arasında muhtemelen Türk dönemi öncesinden beri kullanılmakta olan ve insan eliyle inşa edilmiş patika yol üzerinde, Kilise mevkiindeki manastır kalıntısı (İ.S. 13. yüzyıl) ile Bucak Çeşmesi yakınında kalıntılar bulunuyor. 

Köyün muhtemel kurucuları olan Hasanlar, Hasanlı (Hasanlu) adlarını taşıyan bir Türkmen boyu Kızkapanlu aşiretine bağlı olup Anadolu’da ve Rumeli’nde de iskan edilmişlerdi. Diğer bir hikayeye göre ise, ilk yerleşim yerinde köye gelen ve yerleşen Hasan Yörük adında birinden dolayı köyün adının zaman içinde Hasanlar olarak kaldığı şeklindedir. 

Menemen merkeze 16 km uzaklıkta bulunan Hasanlar’ın halkı bağcılık, sebzecilik ve hayvancılıkla geçiniyor. Bugün 244 kişinin hayatını sürdürdüğü Hasanlar, 2012 yılındaki yasa değişikliği ile mahalle statüsüne geçti.