Bahçe Terapisi ve Yerel Yönetimler Çalıştayı
ENGELSİZMİR 2020 Kongresi’nin hazırlıkları sürüyor. Kongre hazırlıkları kapsamında dün “Bahçe Terapisi ve Yerel Yönetimler Çalıştayı” yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından özel gereksinimli bireylere ilişkin farkındalık yaratmak, onların kamu hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak ve sorunlarına çözüm üretmek amacıyla düzenlenecek ENGELSİZMİR Kongresi'nin dördüncüsü için hazırlıklar sürüyor. “Kamusal Hizmetlere Erişim" temasıyla 19-21 Kasım tarihleri arasında yapılacak kongre çalışmaları kapsamında bugün "Bahçe Terapisi ve Yerel Yönetimler Çalıştayı" düzenlendi.

Türkiye'ye örnek olacak
Her kongrenin ardından engellilerin yaşamını kolaylaştıracak önemli projeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Doç. Dr. Levent Köstem, bu yılki kongre hazırlıkları için yapılan ara toplantılarda “Bahçe Terapisi” yönteminin öne çıktığını söyleyerek,  “İzmir'e güzel bir terapi parkı kazandırırsak hem bu kente hem ülkeye örnek oluruz. Bize destek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ve kongre kurulunun aktif üyesi olan başta Neptün Soyer olmak üzere tüm ilçe belediyesi başkan eşlerimize teşekkür ediyorum" dedi.

İzmir en uygun şehir
Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sunay Yıldırım Doğru ise İzmir’in, "Bahçe Terapisi" için en uygun şehirlerden biri olduğunu ve mutlaka kentte uygulanması gerektiğini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile 2006 yılında Çiğli Belediyesi'nin sağlık bahçesi kurduğunu hatırlatan Doğru, “Bahçe Terapisi" projesinin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin engelliler konusundaki çalışmalarına yeni bir boyut kazandıracağını söyledi.

Stresle başa çıkmaya yardımcı
Almanya Hortikültür ve Terapi Derneği Başkanı Pedagog Konrad Neuberger, bitkilerle etkileşime girmenin insanı rahatlattığına ve temiz havada çalışmanın özgüveni arttırdığına dikkat çekti. Berlin'deki eski havaalanının kamuya açık toplum bahçesine dönüştüğünü söyleyen Almanya Hortec Berlin Derneği'nden Christa Ringkamp, "İnsanlar ne kadar daha fazla yeşil alanda yaşarlarsa psikolojileri o kadar düzeliyor. ‘Bahçe terapileri’ stresle başa çıkmada ve tükenmişlik sendromunu önlemede çok önemli" dedi. Amerika Hortikültür Terapi Enstitüsü'nden Rebecca Haller ise terapi bahçelerinde uyguladıkları tedavi yöntemini ve hastalara faydasını anlattı. Haller, terapi bahçelerini meslek edindirme amaçlı da kullandıklarını belirtti.

Konuşmaların ardından yurtdışı ve yurtiçinden uzmanlar eşliğinde atölye çalışmaları yapıldı.

Kimler katıldı?
Çalıştaya İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, ENGELSİZMİR 2020 Kongresi  Yürütme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem, ENGELSİZMİR 2020 Kongresi Yürütme Kurulu Onursal Başkanı Neptün Soyer, ENGELSİZMİR 2020 Kongresi Yürütme Kurulu Üyeleri, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş'in eşi Selma Eriş, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ'un eşi Ufuk İduğ, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce'nin eşi Nilüfer İnce, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal'ın eşi Aylin Sandal, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran'ın eşi Nuriş Oran, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran'ın eşi Necibe Duran, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz'ün eşi Seçil Gürbüz, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin'in eşi Fatma Yetişkin, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın eşi Öznur Tugay, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar'ın eşi Aslı Kayalar,  Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un eşi Dilek Aksoy, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'nın eşi Deniz Arda, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin'in eşi İlke Engin, akademisyenler ve belediye bürokratları katıldı.